MENU

Laatste nieuws

Geplaatst 30-09-2019

Rondje Tiengemeten

Rondje Tiengemeten is een zeilwedstrijd rondom het eiland Tiengemeten in het Haringvliet voor historische zeilvaartuigen met Willemstad (Noord-Brabant) als uitvalsbasis. Deelnemers hebben bijvoorbeeld een zalmschouw, lelievlet, zeeschouw, lemmeraak, vollenhovense bol, schokker, hoogaars, klipper(aak), tjalk of een ander traditioneel platbodem zeilschip dat van oudsher haar oorsprong heeft in de zeilende beroepsvaart.

Historie

Rondje Tiengemeten wordt al sinds 1979 gevaren. Wat gestart is als een vriendschappelijk ‘rondje varen’ ter afsluiting van het zeilseizoen met elkaar, is inmiddels uitgegroeid tot een zeilwedstrijd waaraan sinds 2012 ruim 70 schepen meevaren. Gezelligheid en vriendschappelijkheid staan voorop. Dat willen we graag zo houden!

Rondje Tiengemeten wordt op zaterdag 26 oktober 2019 voor de alweer 40e keer gevaren! Jij bent er toch ook bij? https://www.rondjetiengemeten.nl

Geplaatst 29-09-2019

Bericht uit Scheepspost 17 september 2019

Wissel je oude vaarbewijspasje binnenkort om

Wanneer je voor 1 juli 2014 je vaarbewijs gehaald dan staat daar waarschijnlijk een vervaldatum op. Sinds 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd echter wettelijk afgeschaft. Dat je daarna elke 5 jaar opnieuw het vaarbewijs moet verlengen, is ook komen te vervallen. Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden. Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en nog een vervaldatum hebben staan.

Varen in het buitenland
Als je je vaarbewijs alleen in Nederland gebruikt, dan is je oude vaarbewijspasje voldoende, ook met een verlopen vervaldatum. Je vaarbewijs is tenslotte op basis van de nieuwe wetgeving onbeperkt geldig. Heb je ook in het buitenland een vaarbewijs nodig? Dan is het verstandig om je pasje om te wisselen voor een nieuw exemplaar zónder vervaldatum. Daarmee voorkom je mogelijk lastige discussies met de buitenlandse politie.

Van VAMEX naar CBR
Vanaf 1 januari 2020 neemt niet meer VAMEX, maar het CBR de recreatievaartexamens af. Het gaat om het Klein vaarbewijs I en II en het Groot pleziervaartbewijs II. Er was een stormloop op de examens omdat het gerucht ging dat voor het klein vaarbewijs een praktijkexamen verplicht ging worden. Dat gaat echter niet gebeuren. Inmiddels zijn alle examens voor 2019 bij VAMEX gereserveerd. Dit betekent dat het voor nieuwe kandidaten niet meer mogelijk is om in 2019 examen te doen. Toekomstige examenkandidaten kunnen in oktober bij het CBR terecht voor het reserveren van de recreatievaart-examens.

Vraag direct aan
Dien je aanvraag voor het omwisselen van het vaarbewijs vóór 1 december 2019 in bij de Vamex. De kosten hiervoor bedragen € 20,-.

Lees het gehele artikel op de bron: Zeilen.nl

 

Geplaatst 29-09-2019

 

Geplaatst 03-06-2019
Bericht van overlijden, Geeske Molema 3 mei 2019
klik hier voor de kaart


Geplaatst 16-05-2019

Nationaal Mobiel Erfgoed Lelystad

Congres en vlootschouw

Het eerder gemelde Nationaal Mobiel Erfgoed Weekend op 13, 14 en 15 september 2019 gaat wegens omstandigheden dit jaar helaas niet door.

De hoofdreden is dat er op ditzelfde weekend een groot evenement “Lelystart” in het centrum van Lelystad plaatsvindt, en dat de gemeente op korte termijn geen vergunning kan verlenen voor een tweede groot evenement .

Echter: Op vrijdag 13 september 2019 zijn wij voornemens in Lelystad op de Batavialand om een congres te laten plaatsvinden met als doelgroep Varend Erfgoed beleidsmakers van diverse ministeries, centrale en lokale overheden, en financiers.

Dit congres vindt plaats op vrijdagmiddag in de congreszaal van Batavialand www.batavialand.nl

Eigenaren van het Varend Erfgoed zijn van harte welkom om gratis te liggen in de Batavia Haven op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september. Bemanningen van schepen die vrijdag afmeren mogen als tegenprestatie deelnemen aan het captainsdiner om 18.30 uur. (gratis voor 2 deelnemers per schip)

Na het officiële gedeelte inviteren we de congresgangers op een vaartocht met de Terra Nova mee op het Markermeer.

Als de Terra Nova met de congresgangers terugkeert van het Markermeer in de Bataviahaven willen we graag een mooie vlootschouw houden met alle aanwezige schepen. Voor de deelnemende Varend Erfgoed schepen staat hier een vergoeding tegenover.

U kunt zich na 1 juli 2019 voor deelname opgeven. Details over de inschrijvingsprocedure volgen.

Schepen dienen ten minste 50 jaar oud te zijn en schepen opgenomen in het Register Varend Erfgoed Nederland hebben een pré.

Met vriendelijke groet,

Commissie Congres Varend Erfgoed 2019

 

Geplaatst 17-04-2019

cover 3b.jpg

Dit boek is nu te koop bij www.dordtsebestseller.nl

Inleiding : Motorbeunschepen
Dit boek is een poging om de gegevens van motorbeunschepen of schepen van een bepaald type op een rij te zetten.
Er wordt heel vaak over vishalers gesproken, maar er zijn geen aanwijzingen dat die term door de vissers werd gebruikt.
Het lijkt erop dat dit ontstaan is omstreeks 1980, in navolging van het gebruik, in het verleden, van deze term op de Zuiderzee.
Op de – tot nu toe – enige tekening van zo’n schuit staat de term motorvischboot. Zo’n schip kan volgens mij ook motorbeunschip genoemd worden.
In Moerdijk werden de twee schepen van de Firma Kanters Vishandel 1 en 2 genoemd.
Er moet gezegd worden, dat de schepen wel werden gebruikt om vis op te halen bij, onder andere de schokkers. Maar het schip van A. van der Pluijm werd ook in de visserij gebruikt.
Mij lijkt de term Motorbeunschip het meest geschikt voor deze schepen. Een motorbeunschip is het beste te omschrijven als een schip van meer als 10 meter met een onderschip,
dat het model van een zalmschouw (algemene term) heeft. De DD 13 is gebouwd als motor beunschip en de andere drie hadden een zeiltuig met hulpmotor.
Ze zijn voorzien van een stalen roef aan de voorkant van het schip. Midscheeps zijn grote beunen aanwezig, met er achter een motorkast. Alle schepen hebben een aangehangen roer.
Hoeveel van dit soort schepen er zijn geweest, is niet bekend. We weten alleen welke schepen nog bestaan.
Dat zijn de vier in dit boekje beschreven schepen. Deze vier zijn speciaal gebouwd voor het beoogde doel – vis vervoeren.

Geplaatst 06-12-2018

Er zijn vacatures voor het DB van de FVEN, interesse?
Vacatures DB FVEN 26-11-2018

Geplaatst 25-10-2018

De restauratieregeling mobiel erfgoed bij het Mondriaan Fonds is
opengesteld!! Zie: https://www.mondriaanfonds.nl/aanvraag/bijdrage-restauratie-mobiel-erfgoed/

Geplaatst 01-10-2018

Een nieuw boek over Vlouwschuiten gepresenteerd in het Biesbosch Museumeiland.

Arie van der Ree en Rhett Eekels hebben een boek geschreven over vlouwschuiten. Dit zijn schuiten uit de zalmschouwfamilie die hoofdzakelijk werden gebruikt bij de  visserij op de Lek. De scheepswerf waar dit soort schuiten werd gemaakt lag ook aan de Lek. In Ammerstol was de scheepswerf van Otto Ooms gevestigd en hij was de bouwer van de vlouwschuiten (zoals ze ter plaatse werden genoemd). Na zorgvuldig onderzoek hebben de schrijvers een grote hoeveelheid gegevens verzameld en dit tot een boek verwerkt. Daarbij zijn vele historische foto’s gebruikt en ook nieuwe foto’s gemaakt om de bouw beschrijving te illustreren. Het doel van de schrijvers is zoveel mogelijk verschillende historische zalmschouwsoorten te beschrijven. Met de gegevens kan een restauratie op gedetailleerde wijze uitgevoerd worden en word de kennis over dit soort schuiten groter.

Dat de presentatie in het museum gebeurd, heeft als oorzaak dat het museum een exemplaar van de in dit boek beschreven type in de collectie heeft en tentoongesteld word.
Het boek is alleen te koop via de website www.dordtsebestseller.nl

Geplaatst 17-09-2018

PERSBERICHT FVEN

De afgelopen periode is ons gebleken, dat er nog veel onbekend is aan het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN).
Zowel of evenementen als ook via Facebook en andere social media worden er vragen gesteld over “hoe kan ik mijn schip opgeven voor het RVEN”.
Daarom even een korte samenvatting van de wijze waarop een schip kan worden voorgedragen voor het RVEN.

 1. Eigenaar is lid / aangesloten bij één van de 16 bij de Stichting Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) samenwerkende behoudsorganisaties.
 2. Daarna kan men een aanmeldformulier downloaden van fven.nl , daartoe kan deze link http://www.fven.nl/rven-procedure/ worden gebruikt.
 3. Op het aanmeldformulier staat wat een eigenaar dient te doen bij de aanvraag. Invullen
 4. Betaling verrichten
 5. Gevraagde bijlagen verzamelen
 6. het geheel in Word en JPG inzenden aan de schouwcommissie van de

Behoudsorganisatie waar U lid of aangesloten bent.
Hoe gaat de aanvraag voor opname in het RVEN dan verder.
De betreffende schouwcommissie neemt de aanvraag in behandeling en vraagt indien nodig nadere informatie op bij de eigenaar.
Is verdere informatie niet nodig, dan zal de schouwcommissie het schip voordragen voor registratie in het RVEN.
Vervolgens verzorgt de FVEN, dat de registratie wordt ingevoerd in het RVEN.

De basiscriteria waaraan een schip moet voldoen om als Varend Erfgoed te kunnen worden ingeschreven staan ook op de website www.fven.nl

Wilt u een sterk FVEN registreer dan bij RVEN !!

Geplaatst 20-07-2018

Vacature FVEN Vice-Voorzitter m/v

Geplaatst 08-07-2018

Afgelopen vrijdag is de beleidsbrief “Erfgoed Telt” naar de Tweede Kamer gegaan.
Meer lezen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erfgoed/documenten/beleidsnotas/2018/06/22/erfgoed-telt-de-betekenis-van-erfgoed-voor-de-samenleving

Geplaats 19-06-2018

De afgelopen periode is ons gebleken, dat er nog veel onbekend is aan het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN).
Zowel of evenementen als ook via Facebook en andere social media worden er vragen gesteld over “hoe kan ik mijn schip opgeven voor het RVEN”.
Daarom even een korte samenvatting van de wijze waarop een schip kan worden voorgedragen voor het RVEN.

 1. Eigenaar is lid / aangesloten bij één van de 16 bij de Stichting Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) samenwerkende behoudsorganisaties.
 2. Daarna kan men een aanmeldformulier downloaden van fven.nl , daartoe kan deze link http://www.fven.nl/rven-procedure/ worden gebruikt.
 3. Op het aanmeldformulier staat wat een eigenaar dient te doen bij de aanvraag. Invullen
 4. Betaling verrichten
 5. Gevraagde bijlagen verzamelen
 6. het geheel in Word en JPG inzenden aan de schouwcommissie van de

Behoudsorganisatie waar U lid of aangesloten bent.

Hoe gaat de aanvraag voor opname in het RVEN dan verder.
De betreffende schouwcommissie neemt de aanvraag in behandeling en vraagt indien nodig nadere informatie op bij de eigenaar.
Is verdere informatie niet nodig, dan zal de schouwcommissie het schip voordragen voor registratie in het RVEN.
Vervolgens verzorgt de FVEN, dat de registratie wordt ingevoerd in het RVEN.

De basiscriteria waaraan een schip moet voldoen om als Varend Erfgoed te kunnen worden ingeschreven staan ook op de website www.fven.nl


Geplaatst op 19-06-2018

Beste mensen,
Graag uw aandacht voor het volgende:
De Europese Commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees Jaar van
het Cultureel Erfgoed. En daarom roepen wij u op om uw leukste, meest
bijzondere verhaal over uw relatie met water te vertellen.

We doen een oproep aan het publiek:
WAT IS UW FAVORIETE MARITIEME ERFGOED?
Een verhaaltje , met foto, een (telefoon) filmpje…alles mag.
Verhalen kunnen worden gestuurd naar  maritiem@tijdlijn.nu Alle inzendingen,
worden gepubliceerd door de Rijksdienst voor het
Cultureel Erfgoed  op de website https://maritiem-erfgoed.nl [1]

Zo krijgen we een beeld van wat mensen onder maritiem erfgoed verstaan
en belangrijk vinden. Het is voor alle maritieme erfgoedinstellingen
goed om te weten wat leeft bij het publiek. Hoe meer mensen we bereiken
des te beter!!

Geplaatst 25-04-2018

Heb je iets TE KOOP, of ben je naar een item OP ZOEK ??!!  Op de website kun je terecht, VRAAG/AANBOD.
Dit zijn de ‘spelregels’:
– Plaatsing alléén door leden/donateurs VBZ
– Zalmschouw gerelateerde items aanbieden/zoeken
– Max 1 foto wordt geplaatst
– Beperkt stuk tekst aanleveren
– Verkoper vermeld zijn/haar emailadres waar geïnteresseerden op kunnen reageren
– Bericht sturen naar: secretariaat@zalmschouw.nl
– Als het item verkocht is graag ‘secretariaat’ op de hoogte stellen, zodat de advertentie kan worden verwijderd
– Item blijft maximaal een kwartaal (3 maanden) op de website staan


Geplaatst 18-04-2018

Geachte mevrouw, heer,

Maritiem Museum Rotterdam, een wereld die je raakt!
In het Maritiem Museum ontdekken bezoekers de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ze gaan mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar bezoekers op historische schepen en kranen beleven hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.
Gastensteiger
In de Maritiem Museum Haven hebben we sinds enkele jaren een gastensteiger. Hier kunnen gastschepen afmeren en geven we de bezoekers van het Maritiem Museum de gelegenheid om naast onze collectie ook andere gastschepen te bezoeken.
Uw schip te gast in de Maritiem Museum Haven
Heeft u een bijzonder schip? Historisch, nieuw of uniek dan zijn we op zoek naar uw schip! Wilt u met trots uw schip aan een breed publiek tonen in onze Maritiem Museum Haven en voor een week of een weekend te gast zijn aan onze gastensteiger? We bieden een gratis ligplaats aan midden in het centrum van Rotterdam, stroom en promotie rondom uw unieke schip. Tegenover staat dat uw schip enkele uren per dag opengesteld wordt voor onze bezoekers.

Heeft u interesse of weet u een geschikt schip. Neem dan met mij contact op

Met vriendelijke groet,
Eline Rust
Projectleider evenementen
E-mail: e.rust@maritiemmuseum.nl
Tel: 010-4029289

(c) copyright Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw 2013 | Sitemap | Disclaimer | Realisatie: DORST communicatie